banner

Hoe (on)gezond is friet?

Friet

Hoe (on)gezond is friet?

Zoals met zoveel zaken geldt het volgende ook voor friet en frituren: Geniet, varieer en eet met mate, zo schrijft Annet Roodenburg op onafhankelijk nieuwsplatform Foodlog. Maar er zijn wel belangrijke stappen in het proces van frituren die het meer of minder ongezond maken. Allereerst het type vet dat gebruikt wordt. Zo kan het vetgehalte in friet sterk verminderd worden door gebruik te maken van zonnebloemolie in plaats van palmolie. Maar ook het type friet dat wordt geserveerd heeft hier invloed op. Het vetgehalte varieert van 16% voor dunne ‘Franse frietjes’ ten opzichte van 8% in dikke friet. Lees hier verder over welke factoren van invloed zijn op friet en de mate waarin het (on)gezond is.

Frituren gebeurt in het proces meestal op twee momenten. Het eerste moment is bij de fabrikant. Het tweede moment is in de verkoopoutlet. Circa 80% van het vetgehalte komt voort uit de laatste stap in het frituurproces. Door hier gebruik te maken van de LightFry technologie kan het vetgehalte met 40 tot 60 procent gereduceerd worden.